Verkiezingen 2017

 

Stichting Democratie en Media investeert in een sterke integere democratische rechtsstaat. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen heeft de stichting daarom verschillende initiatieven gesteund die stimuleren om te gaan stemmen. Een greep uit de selectie:

 

BLANCO – Abdelkarim Al-Fassi

Regisseur Abdelkarim El-Fassi wil uit zijn Rotterdamse bubbel stappen. Hij gaat onder meer terug naar zijn Zeeuwse roots, om te begrijpen waar Nederlanders bezorgd over zijn. Hij gaat in gesprek met zijn multiculturele vrienden die zich zorgen maken over toenemende islamofobie, maar ook met VVD’ers en PVV’ers waar hij zoveel over hoort en zelden mee praat. Abdelkarim probeert hiermee niet alleen zichzelf beter te begrijpen, maar in zijn zoektocht stapt hij ook uit zijn eigen veilige gemeenschap, en komt hij in aanraking met mensen en ideeën die hij niet begrijpt. Daarmee hoopt hij niet alleen zélf op 15 maart een weloverwogen keuze te kunnen maken, maar ook mensen die niet stemmen te overtuigen een stem uit te brengen. De video’s van zijn serie Blanco vormen het persoonlijke verslag van zijn zoektocht. Zie hier de eerste aflevering.

VICE Meets de Lijsttrekkers – VICE

In navolging van spraakmakende VICE interviews, zoals de video’s met Barack Obama en Justin Trudeau, interviewt VICE in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 alle lijsttrekkers van de belangrijkste Nederlandse partijen. Anders dan ‘normale’ lijsttrekker interviews, gaat VICE voor het samenstellen van de vragenlijst een dialoog aan met haar publiek, een van de meest bepalende groepen onder de kiesgerechtigden: de millennial. Ze vragen hiervoor om input vanuit de lezers en kijkers om zo de thema’s voor de interviews te bepalen. De ambitie is om niet alleen om relevante vragen aan millennials te stellen, maar ook om te fungeren als kieswijzer, én als motivator om überhaupt te gaan stemmen. Zie hier de interviews.

Concrete Blossom (10 t/m 16 maart) – Studio Narrative

Het eerste programma van de serie Concrete Blossom worden de recente politieke verschuiving en de relevantie ervan vanuit het perspectief van multiculturele millennials bekeken. Door ruimte te maken voor non-dominante perspectieven wordt aansluiting gezocht bij deze doelgroep. De serie Concrete Blossom cureert de toekomst van multiculturele steden door dwarse denkers, beeldenstormers en bruggenbouwers in één programma met elkaar te verbinden. Een mix van debat, beeldende kunst, film en muziek maakt ruimte voor meerstemmige perspectieven die onvoldoende gehoord worden in mainstream Nederland. Met on- en offline momenten maakt Studio Narrative de subtiele verschillen inzichtelijk tussen kinderen van gastarbeiders, vluchtelingen en mensen uit de voormalige koloniën, als mozaïek samenkomen in westerse stadsculturen. Zie hier de aankondiging van de Pop-Up Politieke HelpDesk en hier van het verkiezingsdebat.

Massih Hutak

In enkele korte filmpjes legt rapper en oud-docent Massih Hutak uit aan jongeren waarom het belangrijk is om te stemmen. Hij licht per filmpje een thema uit en de verschillen tussen enkele politieke partijen, waaronder op onderwijs, arbeidsmarkt, milieu, cultuur en sport. Zie hier het eerste filmpje.

!METS

!METS is een campagne ontstaan uit een groep mensen die willen dat jongeren gaan stemmen. “We willen jongeren niets opleggen, we willen dat ze kiezen voor wat zij willen. Door zich op 15 maart te laten horen”. Initiatiefnemers zijn o.a. Jiggy Djé, TopNotch, Spotify, Campagnebureau BKB, INDIE en Maak. Zie hier het manifest.

Het Nationale Islamdebat (10 maart) – SPIOR

Op vrijdag 10 maart organiseert SPIOR het allereerste Nationale Islamdebat in de Essalam moskee te Rotterdam, de grootste moskee van Nederland. De leiding van het debat is in handen van imam Yassin Elforkani. “Deze verkiezingen draaien om de identiteit van Nederland en in de discussie daarover gaat het vrijwel zonder uitzondering over de islam als bedreiging van die identiteit. Hoog tijd dus om juist met Nederlandse moslims daar het debat over aan te gaan.” Iedereen is welkom bij het debat. Zie hier de aankondiging van het debat.