SDM steunt The Correspondent


Stichting Democratie en Media (SDM) gaat De Correspondent helpen met haar internationale uitbreiding. Het Nederlandse journalistieke platform, begonnen met een crowdfunding in 2013, wil volgend jaar door middel van een ledencampagne het Engelstalige The Correspondent oprichten. Met een voorfinanciering van SDM van 600.000 euro kan het platform de voorbereidingen treffen om deze ledencampagne mogelijk te maken.

De Correspondent heeft 58.600 betalende leden en is daarmee het grootste advertentievrije journalistieke medium in Nederland. Momenteel onderzoekt De Correspondent met Jay Rosen, professor in de journalistiek aan New York University, of het advertentievrije en door leden gefinancierde model in Nederland ook op de Engelstalige markt succesvol kan zijn. De verwachting is dat The Correspondent eind 2018 gelanceerd wordt.

De bijdrage van SDM bestaat uit een investering van 300.000 euro en een converteerbare lening van eveneens 300.000 euro. Hiermee krijgen we een belang van vijf procent en een prioriteitsaandeel, waarmee we de principes achter het platform kunnen bewaken als The Correspondent later met ledenfinanciering is gelanceerd. Daarmee zal SDM eenzelfde rol vervullen als bij het Nederlandstalige De Correspondent, waar we ook prioriteitsaandeelhouder zijn.

We zijn er op trots op om al vanaf het begin betrokken te zijn bij De Correspondent. SDM wil onafhankelijke journalistiek mogelijk maken, zowel nu als in de toekomst. Vernieuwing is daarbij onmisbaar. Het succes van De Correspondent in Nederland laat zien hoe belangrijk het is om als fonds te durven investeren in innovatieve ideeën en experimenten. We hebben vertrouwen in het team achter The Correspondent en kijken uit naar de resultaten van deze internationale expeditie.

‘We zijn heel blij dat we ook voor onze Engelstalige versie met Stichting Democratie en Media kunnen werken. Die samenwerking gaat nu al vier jaar heel goed bij De Correspondent. Naast dat de investering ons helpt ons gedroomde Engelstalige platform in de toekomst te lanceren, bewaakt SDM vanuit haar missie ook onze journalistieke onafhankelijkheid,’ aldus uitgever van De Correspondent Ernst-Jan Pfauth.

Hier vind je het persbericht met meer informatie over deze nieuwe samenwerking.

Lees hier de aankondiging bij De Correspondent.