The Black Archives: een interview met Jessica de Abreu


2017

The Black Archives is een uniek historisch archief dat zich richt op het verzamelen, conserveren en delen van zwarte geschiedenis, literatuur en cultuur in Nederland. Het is een plek waar men terecht kan voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en kennis vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht zijn. Via debatten, lezingen, workshops en exposities worden verhalen, geschiedenis en cultuur die lang verborgen zijn gebleven weer zichtbaar gemaakt.

Door: Krystel Singh

Jessica de Abreu is sociaal- en cultureel antropologe en één van de initiatiefnemers van The Black Archives. “Als jong meisje was ik al geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken zoals vrijheid en gelijkheid. Toen al had ik vragen waarom de mate van vrijheid voor verschillende mensen verschilt. Ook ben ik altijd boekenliefhebber geweest. Lezen was mijn manier om kennis op te doen.”

Met The Black Archives beoogt De Abreu verdieping te bieden van actuele maatschappelijke kwesties zoals ongelijkheid en discriminatie. Het initiatief staat voor een democratische samenleving. De Abreu: “Middels ons platform beogen wij de stemmen en perspectieven van ondervertegenwoordigde groepen zichtbaar te maken. In het bijzonder die van Surinaamse, Caribische en Afrikaanse mensen. Daarnaast beogen wij op basis van het archief het historisch bewustzijn van mensen in de Nederlandse samenleving te bevorderen.”

Hierbij wordt actief gezocht naar verbindingen met andere netwerken. “Zo werken we samen met bijvoorbeeld De Stadsschouwburg, FunX en De Correspondent. In De Correspondent worden regelmatig opiniestukken en artikelen gepubliceerd waarmee we proberen ‘verzwegen geschiedenis’ zichtbaar te maken. Dat zijn verhalen over belangrijke episodes in de Nederlandse geschiedenis waarover je niet tot nauwelijks iets leert op school, terwijl de gevolgen ervan nog altijd zichtbaar en voelbaar zijn in onze samenleving. Denk aan het slavernijverleden, of de nasleep van de koloniale geschiedenis.”

De oudste boekencollectie uit The Black Archives behoort tot Hermine en Otto Huiswoud. Zij waren zwarte activisten die zich inzetten voor de vrijheid en gelijkheid voor zwarte mensen en andere onderdrukten. “Tijdens ons onderzoek kwamen wij erachter dat Hermine en Otto Huiswoud een veel invloedrijkere geschiedenis hadden dan wij dachten.” Daarom is besloten een expositie aan de Huiswouds te wijden. In november 2017 opende de Zwart & Revolutionair. Gekoppeld aan de expositie is een randprogramma met lezingen van onder anderen professor Gloria Wekker en hoogleraar Philomena Essed.

2017 stond voor The Black Archives in het teken van groei. De Abreu: “The Black Archives startte in 2015 en is sindsdien gegroeid naar ruim 5000 stukken. Daarbij hebben onze rondleidingen, expositie en programmering samen meer dan 1000 bezoekers aangetrokken.” In 2018 staan verdere professionalisering en archivering op de agenda. “We werken aan een nieuwe tentoonstelling en er zullen meer lezingen worden gehouden. Zo organiseerden we op 25 februari een lezing over Anton de Kom. Hij streed tegen de onderdrukking van zwarte arbeiders en tegen de Duitse bezetting. Aangezien men vrij weinig weet over hem en zijn rol in de Nederlandse geschiedenis, wilden wij dit met het publiek delen.”

Jessica de Abreu…


informeert:
“The Black Archives biedt een plek voor mensen die zich meer willen verdiepen in zwarte literatuur, cultuur en geschiedenis.”
wordt geïnspireerd door:
“De ongekende rijkdom aan kennis en geschiedenis over mensen van Afrikaanse afkomst en hun diversiteit.”
activeert:
“Om The Black Archives te ondersteunen in haar groei, zijn bijzondere documenten, artefacten, boeken- en financiële donaties altijd welkom.”