Free and fearless – een podcast over het eerste Paroolproces

Elk jaar worden op 5 februari de medewerkers van de toentertijd illegale verzetskrant Het Parool herdacht op de Eerebegraafplaats in Zandvoort. Zij werden na het eerste Paroolproces op 5 februari 1943 gefusilleerd of kwamen in een concentratiekamp of gevangenis terecht. Het afgelopen jaar hebben de makers van Republic of Amsterdam Radio onderzoek gedaan naar het verleden van dit eerste Paroolproces en de verzetskrant tijdens de Tweede Wereldoorlog, een geschiedenis waarin Stichting Democratie en Media haar oorsprong vindt (lees hier meer over deze verbinding). Uit dit onderzoek is een driedelig Engelstalige podcastserie voortgekomen.

In deze podcastserie worden enkele mensen aan de luisteraar voorgesteld die door hun daad van verzet hun leven hebben opgeofferd, zodat vrijheid van meningsuiting en vrije pers niet volledig verdwenen in de destijds totalitaire staat Nederland.

Klik hier voor de podcast.