Ontmoet onze nieuwe programmamanagerAyaan Abukar is de nieuwe programmamanager van Stichting Democratie en Media. Ze is politicoloog en werkte hiervoor onder andere als programmamaker bij Amerpodia en als programmacoördinator en journalist bij het journalistieke platform Vice Versa. 

Abukar kijkt ernaar uit om als programmamanager onder meer journalistieke initiatieven te kunnen ondersteunen. “We krijgen ontzettend veel subsidieaanvragen. Die kunnen we niet allemaal honoreren, maar wat door onze selectie komt willen we zo goed mogelijk ondersteunen – niet alleen financieel,” zegt Abukar.

“Wij hebben als fonds geen zeggenschap over de inhoud van de journalistieke projecten, maar als oud-journalist en -programmaker zit ik wel goed in de materie. Daardoor ken ik de achtergrond en context van de projecten en de aanvragen.”

Haar nieuwe baan is dan ook een mooie combinatie van haar expertises. Abukar: “Als politicoloog hield ik me veel bezig met ontwikkelingen in fragiele staten. We denken vaak dat wat in die staten gebeurt hier niet kan gebeuren, maar ook onze democratie en rechtsstaat zijn kwetsbaar. Mensenrechten, vrijheid van meningsuiting en de scheiding der machten staan ook in het Westen steeds vaker onder druk. Recente ontwikkelingen in de Verenigde Staten en Hongarije zijn daar een goed voorbeeld van. Daarom is de journalistiek als waakhond van de democratie zo’n belangrijke pijler voor ons.”

Abukar is naar eigen zeggen een echte politieke junkie. In haar vrije tijd leest ze zes kranten en kijkt ze graag naar CNN. “Hun presentatoren vind ik heel goed. Wolf Blitzer, Anderson Cooper. Maar mijn favoriete CNN-journalist is Jake Tapper. Hij doet in het programma The Lead altijd een quick scan van wat er in Amerika gebeurt: van corona tot de Amerikaanse verkiezingen en Black Lives Matter. Dat kijk ik altijd tijdens mijn ontbijt terug.”

Die interesse in politiek en media heeft Abukar al sinds ze zich kan herinneren. “Mijn interesse in de journalistiek is door mijn studie politicologie sterk gegroeid. Media bepalen hoe we de ander zien en beïnvloeden onze kijk op de wereld.”

Daarom is diversiteit in de journalistiek belangrijk, zegt Abukar. “Media in Nederland zijn best wit en dat is problematisch. Je kunt niet schrijven over de ander zonder de ander te betrekken.” Volgens Abukar worden er kleine, belangrijke stappen gezet in de goede richting, maar is er nog veel werk te verzetten. “Mensen aannemen is een ding. De volgende stap is dat je die mensen binnenhoudt en dat ze zich veilig voelen op hun werk. Dat zit in kleine dingen: de woordkeuze, grappen die gemaakt worden, maar ook dat je een collega niet aanspreekt op zijn land van herkomst als dat land in het nieuws is. Als stichting gaan wij niet over het wervingsbeleid van media, de media zijn onafhankelijk. Maar we kunnen wel blijven hameren op het belang van diversiteit – onder andere binnen onze eigen projecten.”