Vacature Programmamanager

Stichting Democratie en Media (SDM) staat pal voor de universele waarden en grondrechten die de basis vormen van de Nederlandse liberale democratische rechtsstaat. Vanuit haar historie als oprichter van het illegale Parool maakt ze zich sterk voor het draagvlak voor deze waarden en rechten door bij te dragen aan toekomstbestendige journalistieke media en aan een daadkrachtige en levendige democratie. Dit doet SDM onder andere door te investeren in organisaties en initiatieven die de democratische rechtsstaat versterken en die ons politieke systeem uitdagen om opener en rechtvaardiger te zijn.

Ter versterking van ons team in hartje Amsterdam zoeken wij een programmamanager (0,9 FTE) met oog voor de uitdagingen in het huidige journalistieke landschap.

Wat houdt de functie in?

De scouting en beoordeling van nieuwe initiatieven en organisaties is essentieel voor SDM om impactvolle donaties te kunnen doen. De programmamanager die wij zoeken is verantwoordelijk voor de donaties van SDM op het snel veranderende terrein van de journalistiek. Door middel van het donatieprogramma beoogt SDM te investeren in het, voor een vitale democratische rechtsstaat onmisbare, onafhankelijk en pluriform media-aanbod. Je naaste collega’s zijn de andere programmamanager, die zich bezighoudt met het donatieprogramma gericht op de versterking van de democratische rechtsstaat, en de coördinator partner support die verantwoordelijk is voor alle vormen van niet-financiële ondersteuning die SDM biedt aan grantees. Je directe leidinggevende is de programmadirecteur.

Wat ga je doen?

 • De selectie en verwerking van aanvragen: identificeren van vernieuwende initiatieven en organisaties, afgewogen uitnodigen tot het doen van een aanvraag, formuleren van constructieve feedback aan aanvragers, in gezamenlijkheid aanvragen beoordelen
 • Evalueren van (af)lopende projecten;
 • In samenspraak met de coördinator partner support vormgeven aan de niet-financiële ondersteuning aan grantees;
 • Meedenken met de programmadirecteur over de invulling van inhoudelijke en strategische prioriteiten binnen het donatiebeleid;
 • Proactief bijdragen aan uitbreiding van het netwerk SDM onder beoogde aanvragers (door bezoek evenementen (soms ’s avonds of in het weekend), offline en online netwerken)
 • Bijwonen van bijeenkomsten (debatten, andere publieksevenementen, netwerkbijeenkomsten etc.) van grantees, aanvragers en potentiële aanvragers;  

Wie zoeken we?

Wat ons bindt, is de missie en visie van SDM; van onze collega’s verwachten we dan ook dat deze onze waarden omarmen: openheid, inclusiviteit en waarachtigheid. Affiniteit met de organisaties en initiatieven die SDM ondersteunt is een belangrijke voorwaarde om met plezier bij ons te werken. Zie hier ons jaarverslag met gesteunde projecten.

Daarnaast is onze ideale Programmamanager:
… nieuwsgierig en initiatiefrijk, oprecht geïnteresseerd en denkt out-of-box;
… nauwkeurig en houdt (van) overzicht;
… hands-on, oplossingsgericht en daadkrachtig;
… goed in staat vanuit onze partners en hun behoeften te denken;
… in staat snel te analyseren en daarop te anticiperen;
… bestand tegen een open en flexibele werkomgeving;
… toegankelijk, kan zich goed verplaatsen in anderen en werkt vanuit vertrouwen;
… een teamspeler.

En heeft:
… affiniteit met het domein journalistiek;
… kennis van en interesse in het publieke debat en de democratische rechtsstaat en inzicht in het samenspel;
… kennis van de huidige uitdagingen op het gebied van media, nieuws en informatievoorziening;
… een relevant netwerk;
… een sterk ontwikkeld integriteitsbewustzijn.

Wat hebben we te bieden?

We vragen niet alleen wat, we hebben ook echt iets te bieden. Je komt te werken in een dynamische functie en een informele en besluitvaardige werkomgeving binnen een kleine organisatie van acht betrokken medewerkers. Dit betekent korte lijnen, directe feedback, maar ook handen uit de mouwen.  

We zoeken iemand die deze rol voor ongeveer 36 uur per week succesvol in kan vullen. In eerste instantie bieden wij een arbeidscontract voor één jaar, met de intentie tot verlenging bij goed functioneren. Het bruto maandsalaris ligt tussen €3.500,- en €4.800,- op basis van 40 uur. Daarbij ontvang je 8% vakantiegeld en budget voor pensioen (naar eigen inzicht te besteden). SDM biedt een reiskostenvergoeding en we bieden uitstekende scholings- en ontwikkelmogelijkheden.

Stichting Democratie en Media gelooft in de kracht van verschillen en streeft naar een diverse samenstelling van haar team. Daarbij is in het bijzonder oog voor factoren als gender, leeftijd, geaardheid, beperking en sociaal-economische en etnische achtergrond. Mensen uit groepen die ondervertegenwoordigd zijn binnen media- en mensenrechtenorganisaties, worden specifiek uitgenodigd te solliciteren.

Voor meer informatie over de organisatie, de programma’s en de medewerkers, zie www.stdem.org

Solliciteren?

Ben je enthousiast over deze vacature en herken je jezelf in wie wij zoeken? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren.

 • Solliciteren op deze functie kan t/m zaterdag 14 januari 2023 via info@stdem.org, met de volgende documenten:
  • CV
  • Motivatie
  • Een antwoord op de vraag “Welke ontwikkeling in het nieuws- of medialandschap moet volgens jou vanuit een rechtsstatelijk perspectief bestreden of juist bevorderd worden en welk initiatief of welke organisatie kan SDM steunen om daaraan een bijdrage te leveren?” (maximaal 400 woorden)
 • Voor vragen over de functie of bij twijfel over of jouw profiel bij de functie past kan je contact opnemen met Abhijit Das (programmadirecteur; via a.das@stdem.org)
 • De eerste ronde gesprekken vinden plaats op 23 en 24 januari.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.