Vacature Programmacoördinator Fonds Burgerbewegingen

Het Fonds Burgerbewegingen is een nieuw initiatief van Stichting Democratie en Media, mede in samenwerking met Stichting DOEN en Porticus. Met dit fonds gaan we drie jaar lang investeren in burgerbewegingen en experimenteren met een meer proactieve en participatieve werkwijze. Dat betekent onder andere dat een raad van mensen uit burgerbewegingen zal beslissen waar het geld naartoe gaat, en dat we de geleerde lessen zullen verspreiden binnen de filantropie.

Ter versterking van het Fonds Burgerbewegingen zoeken we nu een Programmacoördinator (0,8 fte).

We zoeken iemand die gepassioneerd is om grassrootgroepen te steunen en versterken, die zich goed in anderen kan verplaatsen, en die proactief en zelfstandig kan werken. Iemand die een open houding heeft, nieuwsgierig is, reflectief, maar daadkrachtig indien nodig.

Wat houdt de functie in?

De Programmacoördinator Fonds Burgerbewegingen is binnen het Fonds Burgerbewegingen verantwoordelijk voor het contact met grassrootsgroepen. Dat betekent het uitbreiden van dit netwerk, de ondersteuning van groepen die een aanvraag willen doen, en het onderhouden van contact met reeds gesteunde groepen. Daar waar mogelijk werk je samen met partnerorganisaties, om nieuwe initiatieven te vinden en voor capaciteitsversterking van burgerbewegingen. Daarnaast ondersteun je de raad van burgerbewegingen om tot een afgewogen besluit te komen welke groepen te financieren.

Het Fonds Burgerbewegingen is een initiatief met een sterk experimenteel en lerend karakter. Dat betekent dat het constant in ontwikkeling is, en je bijdraagt om het programma vanaf de start vorm te geven. Zo adviseer je de programmadirecteur op strategie- en beleidsontwikkeling, en draag je bij aan het leertraject voor fondsen, vanuit het perspectief van de grassrootsgroepen waar je mee in contact staat.

Wat ga je doen?

Als Programmacoördinator van het Fonds Burgerbewegingen vorm je de voelsprieten van SDM voor bestaande en opkomende burgerbewegingen. Je scout opkomende initiatieven, bent bekend met bestaande groepen, en weet hoe de verschillende bewegingen zich ontwikkelen. Altijd zorg je ervoor dat je goed op de hoogte bent van de belangrijkste vragen, uitdagingen en kansen die er zijn onder relevante grassrootsgroepen. Daarvoor blijf je niet alleen achter een bureau zitten, maar ben je veel in gesprek en op relevante bijeenkomsten door het hele land. Ook organiseer je bijeenkomsten om het netwerk van Fonds Burgerbewegingen te vergroten, vaak in samenwerking met (regionale) partners.

Daarnaast ben je het eerste aanspreekpunt voor gesteunde initiatieven en aanvragers, en ondersteun je, samen met de programmadirecteur, de raad van burgerbewegingen in het besluitvormingsproces. Je helpt aanvragers in het doen van een aanvraag, door mee te denken en ze eventueel te koppelen aan partnerorganisaties. Zo nodig ontwikkel je nieuw aanbod om burgerbewegingen te versterken.

Ook draag je inhoudelijk, en mogelijk uitvoerend, bij aan een leertraject voor het filantropische veld, om beter inzicht te krijgen in burgerbewegingen en het effect van filantropische steun hiervoor. In samenwerking met een onderzoeker en de programmadirecteur inventariseer je de geleerde lessen en inzichten die voortkomen uit het programma.

Wie zoeken we?

Wat ons bindt, is de missie en visie van SDM; van onze collega’s verwachten we dan ook dat deze onze waarden omarmen: moed, betrokkenheid en onafhankelijkheid.

Daarnaast is onze ideale programmacoördinator Burgerbewegingen…

  • nieuwsgierig en reflectief;
  • toegankelijk, kan zich goed verplaatsen in anderen en werkt vanuit vertrouwen;
  • proactief, hands-on en oplossingsgericht;
  • sensitief bij complexe vraagstukken;
  • een teamspeler.

En heeft:

  • sterke affiniteit en ervaring met grassrootsgroepen en burgerbewegingen;
  • kennis van en interesse in ‘organising’ en capaciteitsversterking;
  • inzicht in de uitdagingen voor grassrootsgroepen en burgerbewegingen;
  • een sterk ontwikkeld integriteitsbewustzijn;
  • oog voor mensen en initiatieven met potentie, met name ondervertegenwoordigde groepen, onderwerpen en regio’s;
  • affiniteit met mensenrechten, democratie en de rechtsstaat.

 •  

Wat hebben we te bieden?

We vragen niet alleen wat, we hebben ook echt iets te bieden. Je komt te werken in een dynamische functie en een informele en besluitvaardige werkomgeving binnen een kleine organisatie van 10 betrokken medewerkers. Dit betekent korte lijnen, directe feedback, maar ook handen uit de mouwen.

Ook is het Fonds Burgerbewegingen een nieuw en lerend initiatief, wat betekent dat er veel ruimte is voor eigen initiatief en om bij te dragen aan het vormgeven van het programma.

We zoeken iemand die deze rol voor ongeveer 32 uur per week (onderhandelbaar) succesvol in kan vullen. In eerste instantie bieden wij een arbeidscontract voor één jaar, met de intentie tot verlenging bij goed functioneren. Het bruto voltijd maandsalaris ligt tussen € 3.300 – € 4.200 per maand. Daarbij ontvang je 8% vakantiegeld en budget voor pensioen (naar eigen inzicht te besteden). SDM biedt een reiskostenvergoeding en we bieden uitstekende scholings- en ontwikkelmogelijkheden.

Stichting Democratie en Media gelooft in de kracht van verschillen en streeft naar een diverse samenstelling van haar team. Daarbij is in het bijzonder oog voor factoren als gender, leeftijd, geaardheid, beperking en sociaal-economische en etnische achtergrond. Mensen uit groepen die ondervertegenwoordigd zijn binnen media- en mensenrechtenorganisaties, worden specifiek uitgenodigd te solliciteren.

Voor meer informatie over de organisatie, de programma’s en de medewerkers, zie www.stdem.org.

Solliciteren?

Ben je enthousiast over deze vacature en herken je jezelf in wie wij zoeken? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren.

  • Solliciteren op deze functie kan t/m zondag 11 juni 2023 via info@stdem.org, met je CV en antwoorden onderstaande vragen.

  • Op woensdag 31 mei om 13.00 organiseren we een online informatiesessie waar je vragen kan stellen over deze functie. Hier kan je je daarvoor aanmelden.

  • De eerste ronde gesprekken vinden plaats op 19 en 20 juni.

  • Voor vragen over de functie of bij twijfel over of jouw profiel bij de functie past kan je contact opnemen met Maartje Eigeman (programmadirecteur; via m.eigeman@stdem.org)

  • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Sollicitatievragen:

  1. Omschrijf jouw enthousiasme voor deze vacature en waarom jij geschikt denkt te zijn als programmacoördinator voor het Fonds Burgerbewegingen (maximaal 200 woorden).
  2. Wat is volgens jou op dit moment de grootste uitdaging voor grassrootsgroepen en wat voor steun zou dit Fonds Burgerbewegingen daarvoor kunnen bieden? (maximaal 200 woorden)
  3. Hoe zou je op de hoogte blijven van relevante ontwikkelingen onder grassrootsgroepen en burgerbewegingen? (maximaal 100 woorden)
  4. Wat heb je nodig om deze functie succesvol uit te kunnen voeren? (maximaal 100 woorden)

 1.  

 1.  

 1.