Van de 107.000 gedeporteerden hebben 102.000 het niet overleefd. Onvoorstelbare getallen die geen recht doen aan de verhalen achter elke individuele naam. Het project 107.000 Namen vertelt deze verhalen opnieuw, aan nieuwe generaties, op verschillende manieren. Een van de manieren is het onderdeel 102.000 Namen Lezen. Gedurende 6 dagen en 5 nachten werden de 102.000 namen van de vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde slachtoffers van de Holocaust uitgesproken. Daarnaast is er een gesproken monument opgezet bij die Rampe, de plek waar de gevangenen gedwongen werden om op de deportatietrein te stappen. Dagelijks weerklinken hier de namen van diegenen die op die datum op het transport zijn gezet.

Op de website www.bevrijdingsportretten.nl is een digitale tentoonstelling te bekijken die bevrijdingsportretten toont van 250 gevangenen van Kamp Westerbork. Met behulp van documenten en fotomateriaal van het centrum en van particulieren, hebben nabestaanden, scholieren en anderen deze levensverhalen gereconstrueerd.

Kamp Westerbork in Drenthe, dat ten tijde van de Tweede Wereldoorlog officieel Polizeiliches Durchgangslager Westerbork heette, functioneerde als voorportaal van de vernietigingskampen van het Naziregime. In 1983 werd hier het huidige Herinneringscentrum Kamp Westerbork opgericht ter nagedachtenis van de gedeporteerden. Naast het museum en verschillende reconstructies van gebouwen op het kampterrein, zijn er verschillende monumenten te bezichtigen.

Organisatie

107.000 namen

Categorie

Website

Mensen

Links