A Raisin in the Sun wordt gezien als een van de meest emblematische en bekende stukken binnen de Amerikaanse canon. De originele Broadway productie ging in première in 1959 – midden in de Civil Rights Movement – en bestond uit een vrijwel gehele Afrikaans-Amerikaanse cast. Ook was het de eerste Broadway productie van een zwarte schrijfster en regisseur. Het werk van schrijfster Lorraine Hansberry is in meer dan twintig talen vertaald.

De familie Younger wacht met spanning op het geld van de levensverzekering van de overleden vader. Elk familielid heeft een eigen idee over hoe het geld het beste besteed kan worden. De familieleden komen lijnrecht tegenover elkaar te staan met hun dromen. Uiteindelijk hakt moeder Lena de knoop door en vanaf dat moment keert het leven om.

Het stuk vormt het eerste deel van het drieluik de Raisin Cycle’: een serie voorstellingen over de zwarte identiteit in het Westen en hoe deze zich door de jaren heen ontwikkelt. Het producentenduo Ellen Tjon A Meeuw en Samora Bergtop benadrukt: “Well Made Productions wil met de drieluik de complexiteit en diversiteit van de mens zichtbaar maken en het stereotype beeld van de (gekleurde) mens doorbreken.” Vanuit intieme persoonlijke verhalen wordt er ingezoomd op universele kwesties rondom de Dutch Dream, met thema’s als burgerschap en de wrijving tussen het individu en het collectief.

Meer dan 55 jaar later is het eerste deel van dit drieluik voor het eerst in Nederland te zien – mét een Nederlandse cast en Nederlandse vertaling. Ook hier kaart de productie van A Raisin in the Sun diversiteit in het theaterlandschap aan. Ondanks dat het stuk zich afspeelt in de jaren ’60 in de Verenigde Staten, is het ook daarom hier relevant. Op 8 januari gaat de voorstelling in première in de Schouwburg Almere.

Klik hier voor de speeldata en meer informatie over de voorstelling.

Well Made Productions, opgericht in 2014 door Samora Bergtop en Ellen Tjon A Meeuw, brengt met theater, film en fotografie verhalen en beelden vanuit een ander, kleurrijker perspectief. 

Organisatie

A Raisin in the Sun

Categorie

Website

Mensen

Links