Het project De Battle van het Vrije Woord heeft als doel om jongeren actief te betrekken in het maatschappelijke debat. Als onderdeel van dit project hebben zo’n 250 tot 300 vmbo jongeren in drie discussielessen vaardigheden geleerd om op een gelijkwaardige manier te discussiëren. Daarnaast werden er uit zes ROC-klassen jongeren gekozen voor een training tot peer educator, waarmee ze zelf de discussie op gang kunnen brengen bij leeftijdsgenoten. Over de waarde van dit project voor jongeren, zegt initiatiefnemer Chantal Deken: “Juist nú is het belangrijk om met elkaar op een gelijkwaardige en constructieve manier in gesprek te gaan.” 

Op 23 november 2015 is dit project afgesloten met De Battle van het Vrije Woord in de Rabozaal in Amsterdam. Een selectie leerlingen van het vmbo en het ROC, journalisten en besluitvormers gingen tijdens de battle met elkaar in debat. Deze dag bood jongeren een podium om hun stem te laten horen en volwassenen inzicht in wat jongeren beweegt.

Stichting Discussiëren Kun Je Leren (DKJN) helpt sinds mei 2007 leerkrachten en leerlingen om discussievaardigheden onder de knie te krijgen. Aan de hand van actuele thema’s, zoals mediawijsheid, pesten, omgaan met geld, gezond leven en discriminatie worden leerlingen op een speelse manier discussievaardigheden bijgebracht. DKJL zet in op meningsvorming, waarbij discussie zowel het doel als een middel is.

Organisatie

Battle van het Vrije Woord

Categorie

Website

Mensen

Links