In het voorjaar van 2015 was in het Bijbels Museum in Amsterdam de bijzondere tentoonstelling ‘I believe I am gay’ te zien. Fotografen Hadas Itzkovitch en Anya van Lit maakten 37 fotoportretten van lesbische en homoseksuele christenen, joden, moslims, hindoes en boeddhisten. De geportretteerden wonen allemaal in Nederland, maar verschillen van leeftijd, huidskleur en overtuiging. Van vrijzinnigen tot voorgangers. Wat bleek was dat veel homoseksuelen, ondanks de moeilijke positie waarin zij soms verkeren, toch blijven geloven. Ze blijven inspiratie en kracht vinden in hun geloof.

Directeur Judikje Kiers: “Een open en liefdevolle benadering die de waarde van deze combinatie laat zien.”

Het Bijbels Museum heeft geen zendingsmissie, maar wil de cultuurhistorische invloed van de Bijbel tonen. Met de tentoonstelling wil het museum wel de combinatie van geloof en seksuele oriëntatie positief laten zien en bespreekbaar maken. Bovendien zijn het prachtige foto’s. Daarnaast organiseerde het museum tal van bijeenkomsten door het hele land. Soms groot en openbaar, soms klein met alleen de geportretteerden en hun familie.

Het Bijbels Museum in Amsterdam is in eigen woorden een ‘een ontmoetingsplaats van bijbel, kunst en cultuur in een monument vol geschiedenis’. Het gegeven dat deze tentoonstelling in juist dit museum te zien is, maakt de tentoonstelling extra bijzonder. De tentoonstelling laat op indrukwekkende wijze zien dat religie en homorechten elkaar niet uit hoeven te sluiten. Met de steun van Stichting Democratie en Media heeft het museum niet alleen de tentoonstelling, maar ook een publicatie en evenementen door het hele land kunnen realiseren.

Organisatie

Bijbels Museum

Categorie

Website

Mensen

Links