2016

Een tentoonstelling met werk van fotograaf Henk Wildschut over de vluchtelingensituatie in Calais

Van 8 april tot en met 5 juni 2016 presenteerde FOAM Fotografiemuseum Amsterdam het project Calais – From Jungle to City van fotograaf Henk Wildschut over de vluchtelingenproblematiek in Calais. Wildschut volgt de vluchtelingenstroom al sinds 2005. Gedurende de jaren heeft hij met zijn camera vastgelegd hoe de ‘Jungle’ in de bossen rondom de Franse havenstad langzaam transformeerde tot een daadwerkelijke stad, met een eigen infrastructuur en toenemende bedrijvigheid.

Naast de tentoonstelling was er een uitgebreid programma voor een groot publiek. Via randactiviteiten wilde FOAM de bezoekers inspireren kritisch na te denken over de vluchtelingencrisis en hoe deze situatie wordt weergegeven binnen de fotojournalistiek. Deze randactiviteiten bestonden uit een filmprogramma in Kriterion, een meet and greet met Henk Wildschut, rondleidingen en fotografieworkshops. Hiermee werd een diepere laag toegevoegd aan de tentoonstelling en is de impact van het project vergroot.

De actualiteit van het onderwerp en de herkenbaarheid van de beelden maakten dat de tentoonstelling een breed publiek aansprak. Meer dan 20.000 mensen brachten een bezoek aan de expositie. Bovendien zorgde het urgente karakter van de problematiek voor veel media-aandacht in landelijke dagbladen, op radio en tv. De nieuwswaarde van het project werd onderstreept door de samenloop van de tentoonstelling met de ontruiming van het kamp in Calais in het voorjaar van 2016.

Organisatie

Calais – From jungle to city

Categorie

Website

Mensen

Links