In mei 2015 vond in De Brakke Grond de tweejaarlijkse bijeenkomst Creative Resistance: Stories From The Edge Of Freedom van PEN International plaats. Met deze conferentie wil de organisatie de aandacht vestigen op de vrijheid van meningsuiting, met name in landen waar deze onder druk staat. Tevens streeft ze ernaar nieuwe en creatieve manieren te vinden om onderdrukkende regimes te confronteren met de schending van mensenrechten. Tijdens het evenement in mei 2015 gingen zo’n tweehonderd internationale schrijvers, journalisten, kunstenaars en activisten hierover met elkaar in gesprek.

Een aantal van de onderwerpen op het programma waren “The arts of hospitality”, “Digital security” en “LGBT’s at risk”. Daarnaast werden ooggetuigenverslagen gegeven door journalisten, schrijvers en activisten die in een bedreigend klimaat werken. Eén van de hoofdgasten was de Marrokaans-Franse journaliste Zineb el Rhazoui. Als columniste van Charlie Hebdo heeft ze serieuze doodsbedreigingen ontvangen, waardoor ze onder permanente beveiliging staat. Zij vertelde in haar keynote speech over de waarde van vrijheid van meningsuiting.

PEN International werd opgericht in 1921 en is de oudste mensenrechtenorganisatie ter wereld. Het is een internationale organisatie van schrijvers, die zich onder andere inzet voor de vrijheid van meningsuiting en voor schrijvers die om hun meningen worden onderdrukt. The International Cities of Refuge Network (ICORN), opgericht in 2003, is een onafhankelijke internationale organisatie van steden die als toevluchtsoord functioneren voor vervolgde schrijvers. De doelstelling van de organisatie is het bevorderen van vrijheid van meningsuiting en het beschermen van democratische waarden.

Organisatie

Creative Resistance

Categorie

Website

Mensen

Links