Tijdens de eerste editie riep Lars Boering, directeur van World Press Photo, op tot het oprichten een netwerk dat sector overschrijdend werkt. VersPers aan Tafel is het resultaat hiervan. Deze editie worden er nieuwe stappen gezet richting een netwerk voor kennisuitwisseling, training en stimulering van mediamakers. “Met dit project creëren we een nieuw scharnierpunt in de multimediale onderzoeksjournalistiek met als doel Nederlandse burgers op creatieve wijze te betrekken en onderdeel te maken van kwaliteitsjournalistiek met diepgang”, aldus organisator Geesje van Haren.

De ‘nieuwe journalistieke wereld’ vraagt om een nieuwe aanpak. De wereld buiten de reguliere verslaggeving, waar bezuinigingen rompredacties creëren en regionale journalistiek de concurrentiestrijd verliest. Het netwerk biedt kans om de handen ineen te slaan en samen aan vernieuwende diepgaande journalistieke projecten te werken.

Dit evenement krijgt invulling volgens het omgekeerde Masterconcept, waarin het publiek de expert is en wordt bevraagd door de persoon (kenner) op het podium. Er wordt besproken welke ingrediënten op tafel moeten komen om een gezonde journalistieke freelance sector te faciliteren. Het aantal journalistieke ondernemers groeit namelijk met de dag. Van Haren beschrijft de faciliterende rol van het netwerk als “een trampoline, waarop journalisten prachtige sprongen, salto’s en schroeven kunnen uitvoeren, maar wel met een net voor wanneer ze dreigen te vallen.”

VersPers is een online platform voor open journalistiek. Ze publiceren serieuze verhalen voor een jong publiek. Bij VersPers krijgen startende journalisten en professionals de kans mooie journalistieke producten te maken en die te tonen aan een breed publiek.

Organisatie

Dag voor Journalistiek Ondernemerschap

Categorie

Website

Mensen

Links