2016

De Coöperatie: directe publicatie en exploitatie door freelancers

De Coöperatie werd in 2016 opgezet als een collectieve uitgeverij voor, door en van freelancejournalisten. De initiatiefnemers willen hiermee tegenkracht bieden aan een grote en belangrijke transitie in journalistieke media. De Coöperatie faciliteert een sterk ecosysteem van freelancers in een medialandschap dat wordt gekenmerkt door krimpende, institutionele redacties binnen uitgeverijen.

Het journalistieke werkveld verandert in een rap tempo. Ruim 30% van de journalisten in Nederland werkt momenteel op freelancebasis. De verwachting is dat dit percentage naar 70% gaat groeien. De toekomst van kwaliteitsjournalistiek is dus in toenemende mate afhankelijk van het professionele en economische welzijn van deze groep freelancers.

De Coöperatie wil dit welzijn bevorderen door zelfstandigen in de journalistiek te ondersteunen bij hun werk. Waar vroeger de journalist in dienst was bij de uitgever, draait De Coöperatie dat om: de uitgever staat ten dienste van de journalist. Aangesloten freelancers kunnen hun werk zelf publiceren en exploiteren via Blendle. De Coöperatie vormt zo een infrastructuur voor eigen uitgaven van journalisten en collectieven.

De transitie van institutionele journalistieke organisaties naar genetwerkte en gedistribueerde journalistiek is een nieuwe vorm van het organiseren van de productie, distributie en consumptie van journalistiek. Hoewel de organisatie pas in september 2016 startte, zijn er inmiddels al 550 leden. Binnenkort start De Coöperatie in Vlaanderen. In 2017 en 2018 wordt dit uitgebreid naar andere landen, zodat er op den duur een internationaal netwerk van onafhankelijke journalisten ontstaat.

Organisatie

Categorie

Website

Mensen

Links