Na de val van de Berlijnse muur en de zege van het neoliberalisme leek het communisme zijn glans voorgoed te hebben verloren. Toch zijn er, buiten de grote dictaturen, nog steeds landen waar het ideaal van een communistische samenleving wordt nagestreefd. Zoals Cyprus, waar de partij AKEL in 2011 33% van de stemmen won tijdens de verkiezingen. Of Nepal, dat sinds kort geregeerd wordt door een coalitie van Marxisten-Leninisten en Maoïsten met een aantal kleinere partijen.

Met de fotoreeks De Rode Avondschemering wil fotograaf Jan Banning de vanzelfsprekendheid van het neo-liberalisme, het ideaal van de vrije markt en de groeiende kloof tussen rijk en arm ter discussie stellen. Hoewel hij zelf geen aanhanger is van het communisme, is hij van mening dat deze thema’s kritisch bekeken moet worden.

Jan Banning is een autonome kunstenaar en fotograaf uit Utrecht. Banning werd geboren in Almelo; zijn ouders komen uit Nederlands-Indië. Hij studeerde sociale en economische geschiedenis aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Zowel zijn afkomst als studie hebben een sterke invloed gehad op zijn werk. Eerdere projecten zoals Down and Out in the South en Troostmeisjes kregen veel internationale aandacht.

Organisatie

De Rode Avondschemering

Categorie

Website

Mensen

Links