Op 5 mei 2015 was het zeventig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Ook dit jaar organiseerde het 4 en 5 mei comité van Amsterdam de Vrijheidsmaaltijden. Verspreid over de hele stad werden op 5 mei publieke avondmaaltijden georganiseerd tijdens welke persoonlijke en lokale verhalen van vrijheid en verzet werden gedeeld.

Soms simpel en intiem, soms juist met een uitgebreid programma, maar altijd met een verhaal. De organisatie benadrukt: “De Vrijheidsmaaltijd is samen eten op Bevrijdingsdag: de dag dat we onze vrijheid vieren en stilstaan bij hoe we die georganiseerd hebben.”

Na de Vrijheidstoast van Arnon Grunberg, vierden ongeveer 10.000 Amsterdammers de vrijheid terwijl ze discussieerden boven een bijzonder tafelkleed. Deze was bedrukt met de speciale ‘Bevrijdingseditie’ van de Amsterdamse verzetskrant het Parool, uitgegeven op 6 mei 1945. Gesprekken over de Amsterdamse geschiedenis van verzet en vrijheid wisselden zich af met kritische discussies over de manier waarop de vrijheid in deze stad is ingericht.

Het Amsterdams comité werd in 1946 gevormd uit oud verzetsstrijders. Tegenwoordig is het in opdracht van het College van Burgemeester en Wethouders verantwoordelijk voor de organisatie van het 4 en 5 mei programma van de stad.

Organisatie

De Vrijheidsmaaltijden

Categorie

Website

Mensen

Links