Door dit initiatief van NiNsee hebben jongeren tijdens het Keti Koti Festival in de debattent Boni-Tula Oso hun stem kunnen laten horen en kunnen leren over de slavernijgeschiedenis en de erfenis ervan. Met debatten, verhalen, muziek en poëzie is op interactieve wijze invulling en verdieping gegeven aan het slavernijverleden en is gekeken naar de emancipatie van de nazaten van de slavernij. De organisatie schrijft dat “Boni-Tula Oso bij uitstek de plek [was] om verdieping in het festival aan te brengen.”

Op het programma in Boni-Tula Oso stond onder andere de live talkshow Roet in het eten van Quinsy Gario, waarin actuele thema’s met betrekking tot racisme en uitsluiting werden bediscussieerd. Daarnaast trad Wijnand Stomp op met zijn voorstelling Tante Jewel’s Slavernij Show, waarin hij vertelde over zijn reis langs de slavendriehoek Zeeland – Ghana – St.Eustatius. De geluidsinstallatie Tori Wowojo bood tijdens het hele programma de mogelijkheid om intieme levensverhalen te beluisteren van Marrons, West-Afrikaanse slaven die vluchtten naar Zuid-Amerika.

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) is sinds 2002 het kennis- en expertisecentrum over het Nederlandse slavernijverleden. Het bevordert onderzoek naar en verspreiding van kennis en informatie over het Nederlandse slavernijverleden en de gevolgen hiervan voor de hedendaagse samenleving. Het instituut organiseert educatieve projecten, herdenkingsactiviteiten en opereert als platform voor debat.

Organisatie

Debattent Boni-Tula Oso

Categorie

Website

Mensen

Links