Dertig jaar na de publicatie van Alledaags Racisme gaat regisseur Ida Does in gesprek met professor Philomena Essed over de pioniersrol die ze vervulde in het bespreekbaar maken van impliciet racisme in Nederland. Regisseur Ida Does: “In de film komen diverse tijdgenoten van Philomena Essed aan het woord, vrouwen die deelgenoot waren van de publicatie van haar boek en de schok die het teweeg bracht.” Hoe is het haar vergaan sindsdien en hoe blikt ze terug op die tijd?

In dit portret ziet de kijker hoe het Essed sindsdien is vergaan en hoe ze terugblikt op die tijd. Een belangrijke bron van inspiratie voor haar levenslange strijd voor sociale rechtvaardigheid is haar moeder. Komend uit een gezin van twaalf kinderen uit Suriname, hielp de speciale band met haar moeder om de feministische waarden in zichzelf te ontdekken.

Haar voortdurende onderzoek naar empathie en de verbondenheid tussen mensen speelt een belangrijke rol in haar huidige leven. “De documentaire krijgt verdere actuele betekenis doordat jongere generaties in de film aan het woord komen over Essed’s werk en hun huidige inzet voor gelijkheid en waardigheid” zegt Does.

Het betekenisvolle werk als professor of critical race, gender, and leadership studies heeft Philomena Essed in oktober 2015 een eredoctoraat opgeleverd van de Umeå Universiteit in Zweden.

Ida Does is een onafhankelijke documentairemaker en producent, woonachtig in Nederland Nederland en Aruba. Ze heeft diverse prijswinnende documentaires op haar naam staan, onder andere over de Caribische Nobelprijswinnaar voor de Literatuur de dichter Derek Walcott. Ida Does is in Suriname geboren.

Organisatie

Documentaire Everyday Dignity

Categorie

Website

Mensen

Links