In de documentaire komt een groep jongeren bij elkaar in een huis. De groep bestaat uit de kinderen van de regisseur en hun vrienden. Allen Nederlanders van kleur en allen met een gedeeld gevoel van uitsluiting in de Nederlandse samenleving. De regisseur vraagt hen om hun ervaringen na te spelen. Doordat ze zowel ‘slachtoffer’ als ‘dader’ spelen, worden de jongeren zich bewust van de impact die hun ervaringen van uitsluiting hebben gehad op hun persoonlijke vorming.

Ik, alleen in de klas probeert uitsluitingsmechanismen in de Nederlandse maatschappij bloot te leggen. Het laat zien hoe subtiele en minder subtiele vormen van racisme het gedrag en de keuzeprocessen van  jongeren beïnvloeden. Hoe dit er bijvoorbeeld voor zorgt dat ze niet kunnen aarden op hun opleiding of al voorafgaand aan een sollicitatie bang zijn voor de zoveelste afwijzing. Deze documentaire vertelt hun verhaal. “We maken deze film om bewustzijn te creëren bij de kijker. Om hopelijk uitsluiting te kantelen naar insluiting”, zegt regisseur Karin Junger. 

De Familie Film & TV is in 2004 opgericht door Michiel van Erp en in 2006 werd Monique Busman zijn compagnon. Ze maken documentaires en televisieprogramma’s over bijzondere mensen in opmerkelijke situaties, waarbij ze samenwerken met verschillende, inspirerende regisseurs.

Organisatie

Documentaire Ik, alleen in de klas

Categorie

Website

Mensen

Links