2017

Wat: De Surinaamse slavenregisters in het Nationaal Archief Suriname zijn beperkt toegankelijk, omdat ze niet gedigitaliseerd zijn. Coen van Gaalen van de Radboud Universiteit Nijmegen en Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit van Suriname zijn dit project gestart om de slavenregisters online beschikbaar te maken. Sinds 1 juli 2018 staat de database online op de websites van de Nationale Archieven van Nederland en Suriname.

Hoe: De slavenregisters in het Nationaal Archief Suriname zijn de enige bron waarin vrijwel alle tot slaaf gemaakte mensen in Suriname tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863 te vinden zijn. Het digitaliseren van de registers maakt het mogelijk om meer te weten te komen over het leven van tot slaag gemaakte mensen. Dit is van groot belang voor nabestaanden, voor de slavernijdiscussie, voor onderzoek en voor de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis.

Waarom gesteund door SDM: “Voor erkenning van ons slavernijverleden en haar doorwerking in het heden is zowel verbreding van de publieke discussie als verdieping van onderzoek zeer relevant. Dit project maakt de Surinaamse registers digitaal beschikbaar en toegankelijk voor het publiek, onderwijs en wetenschap. Hierdoor maakt het zowel meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk, als voorouderonderzoek door nazaten van tot slaaf gemaakten.”

Organisatie

Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar

Categorie

Website

Mensen

Links