Het dramatisch lage opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam in 2014 spreekt boekdelen. Inwoners hebben weinig op met de huidige politiek. Tegelijkertijd zijn er volop initiatiefnemers, ambtenaars en creatieve ondernemers die zich inzetten voor de stad. Om de vele assertieve burgers te betrekken in de politiek was er een nieuw intiatief nodig, stelt initiator Bart Cosijn: “Wij zijn ervan overtuigd dat democratie meer is dan stemmen. Het is samen richting bepalen, zeggenschap hebben over hoe je stad wordt bestuurd.”

250 Amsterdammers namen deel aan de succesvolle eerste Burgertop Amsterdam. Aan vijfendertig tafels werd er in drie rondes gesproken over zelf aangedragen politieke vraagstukken, met als doel om concrete oplossingen te vinden. Om na te lezen welke resultaten deze gesprekken hebben opgeleverd, klik hier.

Hoewel het draagvlak voor dit initiatief bij de Amsterdamse gemeenteraad laag was, is er sinds de eerste editie ruimte ontstaan voor gesprek. Initiator Yvette Jeuken zegt over de toekomst het volgende: “Ons plan is om te kijken naar de mogelijkheden om een volgende Burgertop te organiseren, gebruik makende van de politieke steun die we nu wel hebben.”

Burgertop Amsterdam is een initiatief van Bart Cosijn en Yvette Jeuken, geinspireerd door de G1000 bijeenkomsten in België in 2011. Nadat ze in juni 2014 het opinie artikel Laat burgers heft in handen nemen schreven, organiseerden ze een bijeenkomst met twintig mensen om na te denken over de vorm van een burgertop. Dit resulteerde een jaar later in de eerste Burgertop Amsterdam.

Organisatie

Eerste editie Burgertop Amsterdam

Categorie

Website

Mensen

Links