Jaarlijks gaan er miljarden aan publiek geld verloren in aanbestedingen, waardoor het vertrouwen in overheden wordt aangetast. Om hun taak als toezichthouder te voldoen, is het dan ook belangrijk dat journalisten effectief onderzoek kunnen doen naar corruptie in aanbestedingen. Helaas blijkt dit vooralsnog alleen incidenteel onderzocht te worden. Elvis-initiatiefnemer Adriana Homolova benadrukt hoe moeilijk het is om onderzoek te doen naar corruptie in publieke aanbestedingen: “Deze taak is vrij uitdagend vanwege de manier waarop aanbestedingen gepubliceerd worden. Dit gebeurt namelijk in een niet computer-leesbare vorm.”

Homolova ontwikkelde daarom een methode die middels een netwerkanalyse en grote datasets van aanbestedingen de markt kan visualiseren en risicofactoren kan blootleggen. Hierdoor wordt het identificeren van structurele corruptie vergemakkelijkt. Met de reeds ontwikkelde data-journalistieke methode kan de aanbestedingsmarkt op grote schaal in beeld gebracht worden.

De methode wordt momenteel omgezet in een online open-source tool genaamd Elvis. Door de datasets visueel in kaart te brengen, biedt Elvis journalisten handvatten om problemen op te sporen en deze met kwalitatief onderzoek op te volgen. Het biedt ruimte om voorbij te gaan aan incidentenjournalistiek en een genuanceerd en gedetailleerd beeld te schetsen. “Aangezien de thema ingewikkeld is, is de grootste uitdaging om de informatie op toegankelijke wijze aan journalisten door te geven” aldus Homolova.

Organisatie

Elvis: een journalistieke tool

Categorie

Website

Mensen

Links