Journalistiek is een van de bakens van een beschaving. Moedige journalisten houden vrijheid in leven en goede journalistiek is essentieel in een democratie. Daarom riep Stichting Democratie en Media in 2012 samen met zes andere partijen, waaronder The Guardian Foundation, de Jyllands Posten Foundation  en Vereniging Veronica, de European Press Prize in het leven. De prijs heeft als doel om de beste journalistiek van het continent te vieren en aan te moedigen.

De jury bestaat uit redacteuren uit vijf verschillende landen en deelt prijzen uit in vijf categorieën, van onderzoeksjournalistiek tot opinie en innovatie. In 2015 gingen de prijzen naar journalisten in onder andere Rusland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Stichting Democratie en Media hoopt met deze persprijs ook Europese journalistieke samenwerking te stimuleren. Er is veel sterke onderzoeksjournalistiek in Europa, maar er wordt relatief weinig samengewerkt. Dat is jammer, omdat veel onderwerpen transnationaal zijn. Met deze prijs stimuleert de stichting daarom zowel samenwerking als een sterk netwerk.

Organisatie

European Press Prize

Categorie

Website

Mensen

Links