2017

Wat: Explosiegevaar! is een tentoonstelling over de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Een groep kunstenaars stichtte brand in het bevolkingsregister om het de Duitse bezetter lastig te maken om Joden en verzetsmensen via hun persoonsgegevens op te sporen. Twaalf van de betrokkenen werden gefusilleerd.

Hoe: Bezoekers ervaren hoe de verzetshelden stap voor stap betrokken raakten bij het verzet en besloten om in actie te komen. Door een hoorspel met driedimensionaal geluid in een decor van levensgrote striptekeningen, worden bezoekers uitgedaagd om mee te denken met morele dilemma’s en praktische problemen.

Waarom gesteund door SDM: “Met de tentoonstelling belicht het museum een moedige daad van verzet door een groep kunstenaars die waren doordrongen van de waarden van vrijheid en democratie. Tegelijkertijd onderstreept de tentoonstelling het belang van privacy van persoonsgegevens voor de bescherming van mensenrechten. Het gebruik van persoonsgegevens is ook in 2017 actueel bij discussies rondom bijvoorbeeld de sleepnetwet.”

Organisatie

Explosiegevaar!

Categorie

Website

Mensen

Links