Op 9 november 2014 was het precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse muur viel en het IJzeren Gordijn opende. Om deze historische gebeurtenis te herinneren en te vieren organiseerde De Balie in november 2014 een tweedaags festival.

Aangewakkerd door vrijheidsbewegingen, zoals de Poolse arbeidersbeweging Solidarnósć en de intellectuelen van Charta 77, braken burgers na een lange strijd met het communistische regime en vochten zij voor vrijheid. Festival 89 confronteerde het publiek met verwachtingen uit 1989.

In een weekend vol kunst, debat, theater en film werd in De Balie stilgestaan bij ‘Die Wende’ en onderzocht hoe Europa zich sindsdien heeft ontwikkeld en vooruitgekeken naar de toekomst. Hoe kijken we terug op deze grootse opstand en de bijhorende omslag? Wat gebeurde er na deze grote omslag en de introductie van democratie en kapitalisme in de voormalige satellietstaten? Het begrip ’89’ staat voor hoop en geloof in de toekomst, broederschap, open grenzen, kapitalisme en democratie. Wat zijn deze idealen waard in de wereld van vandaag?

Op Festival 89 werden idealen van die tijd, de democratische ontwikkeling van Oost-Europa en de toekomst van het kapitalisme besproken door politici, economen, artiesten, wetenschappers en journalisten uit Oost- en West-Europa. Onder de sprekers was onder andere oud-vicepremier van Tsjechië, Karel Schwarzenberg. Ook Tomáš Sedláček, macro-econoom bij de grootste Tsjechische bank, Slavenka Drakulic, Kroatisch schrijfster, en Slawomir Sierakowski, Pools socioloog gaven lezingen en traden met elkaar in discussie.

De Balie is een podium voor het vrije woord, eigentijdse kunst, politiek en cultuur en is gevestigd in Amsterdam. Het podium is uitgegroeid tot een begrip op het gebied van spraakmakende debatten en kunstprojecten. Het is een ontmoetingsplek voor kunstenaars, politici, denkers, opiniemakers, wetenschappers en publiek.

 

Organisatie

Festival 89

Categorie

Website

Mensen

Links