Fotograaf Roger Cremers won in 2009 de World Press Photo met een fotoreeks over groepstoerisme naar voormalige concentratiekampen. In samenwerking met Artes in media heeft hij daarna het fotoproject WOII Today opgezet. Voor dit project reist hij door Europa, om op uiteenlopende plekken vast te leggen hoe mensen naar nieuwe vormen zoeken om zich tot de Tweede Wereldoorlog te verhouden. 

De verschillende vormen van herdenking lijken pogingen te zijn om de geschiedenis zo dicht mogelijk te benaderen of zelfs mee te beleven. “[Hij brengt] een nog nauwelijks opgemerkt verschijnsel in beeld”, benadrukt Reinie van Goor, oprichter van Artes in media en facilitator van het project. De foto’s zullen worden tentoongesteld en uitgegeven in boekvorm. 

Dit fotoproject zal beelden bevatten van onder andere herdenkingen en re-enactments in Normandië, Dresden en het Anne Frankhuis. In zijn foto’s probeert Roger Cremers de verschillende manieren van collectief herinneren vast te leggen, wat wonderlijke, intrigerende, maar soms ook schokkende beelden oplevert. Reinie van Goor zegt over het project: “Het project heeft een enorme verhalende en reflexieve potentie.”

Stichting Artes in media is in 2007 opgericht. De stichting heeft als doel om thema’s die spelen in de samenleving met artistieke middelen zichtbaar te maken. De projecten NL, De Wonderjaren en Kuiven en Kraplappen zijn drie multimediale projecten van de stichting.

Organisatie

Fotoproject WWII Today

Categorie

Website

Mensen

Links