Image by KAL

Persvrijheid is essentieel voor het onderhouden, monitoren en bevorderen van een gezonde democratie. Een beperking daarvan is niet zelden een teken waarna de overheid ook andere democratische rechten afneemt. De Freedom of the Press index geeft jaarlijks een score aan het niveau van vrijheid van de drukpers, visuele media en het internet in elk land. Hiervoor worden de belangrijkste gebeurtenissen in het betreffende land geanalyseerd.

Naast de scores biedt het onderzoek ook een situatieschets per land, waarin de politieke druk, wetgeving en economische invloeden aan bod komen. De data van deze index wordt door wetenschappers, beleidsmakers, media en activisten regelmatig gebruikt om de situatie te verbeteren. Daniel Calingaert, executive vice president van Freedom House, benadrukt dat de index nu meer dan ooit nodig is: “Wereldwijd is de persvrijheid gedaald tot het laagste punt in meer dan 10 jaar door restrictieve wetgeving, geweld tegen journalisten, door mede-eigenaren-gedreven verslaggeving en propaganda van autoritaire regimes en militante groeperingen”.

Freedom House werd opgericht in 1941 en was de eerste Amerikaanse organisatie die zich inzette voor de bevordering van wereldwijde vrijheid en democratie. De organisatie functioneert als onafhankelijke waakhond en katalysator van vrijheid. Ze analyseert obstakels, pleit voor politieke rechten, ondersteunt activisten en stimuleert en democratische verandering. Middels onderzoek voedt Freedom House het beleidsdebat over de toe- en afname van vrijheid in de Verenigde Staten en daarbuiten.

Organisatie

Freedom of the Press

Categorie

Website

Mensen

Links