Het IMPAKT Festival is een jaarlijks terugkerend festival op het snijvlak tussen maatschappij, kunst en technologie. Het festival onderzoekt de huidige media en digitale cultuur. Het thema van deze editie, welke tussen 28 oktober en 6 november 2015 plaatsvond in Utrecht, was The Future of the Past. 

“Zullen we ons meer gaan herinneren of ligt digitaal geheugenverlies op de loer?” Deze vraag werd gesteld om de relatie tussen big data, ons geheugen en onze perceptie van het verleden te onderzoeken. Doordat de informatieopslag exponentieel is toegenomen, is er ook een overvloed aan bronnen. Op welke manier gaat de geschiedschrijving zich ontwikkelen met al deze bronnen voor handen?

De organisatie benadrukt het belang van deze verkenning: “Bewust en onbewust leggen we alle aspecten van ons leven vast in pixels en bytes. Via het internet en andere platforms worden deze gegevens massaal verspreid en opgeslagen. Wat ermee gebeurt en wat onze rechten zijn, is vaak niet transparant.” Tijdens het IMPAKT Festival gingen 60 à 70 kunstenaars, journalisten, critici en wetenschappers hierover met elkaar in discussie middels expertmeetings, filmscreenings, interactieve installaties, panels en rondetafelgesprekken.

Stichting Impakt, opgericht in 1988, heeft als doelstelling het inzichtelijk maken van onze mediacultuur en het promoten van de kritische en inspirerende rol die kunst kan hebben. Dit doet de stichting door middel van het jaarlijkse festival en andere evenementen, zoals filmprogramma’s, artist residencies en paneldiscussies.

Organisatie

IMPAKT Festival

Categorie

Website

Mensen

Links