Deze koloniale route, aangelegd door gouverneur-generaal Herman Willem Daendels in 1808, is een icoon van de Nederlandse heerschappij. Terwijl in Nederland het beeld afbrokkelt van voorspoed en welvaart in haar oostelijke kolonie tijdens de kolonisatie, lijkt het koloniale verleden in Indonesië een vergeten onderwerp.

Volgens fotograaf Eric Kampherbeek is dit een illusie: “In één op één gesprekken komt regelmatig irritatie en ergernis naar boven over de afwikkeling van de koloniale periode door Nederland.” Met de fotoreeks over Jalan Raya Pos, waarvoor hij op de fiets over de route reist, wil hij het Indonesië laten zien dat gebouwd is op de ruïnes van de kolonie. Daarnaast probeert hij middels bijeenkomsten en presentaties in contact te komen met nieuwe verhalen. “Echter bleek in het openbaar discussiëren over een onderwerp als postkoloniaal Indonesië, niet vanzelfsprekend”, zegt Kampherbeek hierover.

Als documentaire fotograaf vertelt Eric Kampherbeek verhalen die volgens hem verteld moeten worden; die anders verloren zouden gaan of vergeten zouden worden. Veel van deze verhalen gaan over mensen die aan de rand van de maatschappij leven. Vanwege zijn persoonlijke binding met Indonesië heeft hij in recente jaren de lens op dit land gericht.

Organisatie

Jalan Raya Pos

Categorie

Website

Mensen

Links