Met als doel studenten in Amsterdam onafhankelijk van de ouders en de staat geld te laten verdienen, richtte de verzetsgroep rond Wouter van Zeytveld en Piet Meerburg in 1945 filmtheater Kriterion op. Sindsdien wordt de spil van het theater gevormd door de meeslepende energie van studenten en de unieke horizontale structuur van de organisatie: zonder bazen en managers.

Door zowel de indrukwekkende verzetsgeschiedenis als het hedendaagse reilen en zeilen van het theater aan bod te laten komen, laat de documentaire Kriterion sinds ’45 zien hoe het filmtheater dankzij haar bijzondere werkstructuur het hoofd boven water heeft weten te houden. “Zeventig jaar studentenzelfbestuur waarvan verbondenheid en solidariteit de meest in het oog lopende kenmerken zijn”  zegt maker Hedda van Gennep.

Stichting JURA Film- en Theaterproducties werd opgericht in 1986. De stichting ontwikkelt en produceert documentaires en korte dramaproducties voor televisie en bioscoop. Ze richt zich op sociaal maatschappelijke bewustwordingsprojecten met een zorgvuldige artistieke en cinematografische vormgeving. Naast het produceren van eigen producties speelt JURA een rol bij het stimuleren van jong talent.

Organisatie

Kriterion sinds ’45

Categorie

Website

Mensen

Links