Ontwerp Herman van Bostelen

In samenwerking met verschillende partners in binnen- en buitenland, onderzocht de programmareeks Memory Machine – We Are What We Remember het belang van het culturele geheugen voor individu en maatschappij. Met de nadruk op het inclusieve en exclusieve karakter van de “geheugen machine”, onderzocht deze reeks specifiek de rol van kunst en cultuur hierin. Directeur van Castrum Peregrini en initiator van de reeks Michael Defuster zegt hierover: “Kunst en cultuur voeden en becommentariëren continu het zelfbeeld van de verschillende sociale groepen die een maatschappij rijk is”.

Naast de programmering in Castrum Peregrini en bij de partnerorganisaties, heeft deze reeks ook tot een eenmalige uitgave van het magazine Memory machine geleid. De oplage van ruim 110.000 exemplaren is op zaterdag 1 november 2014 toegevoegd bij de PS van de Week van het Parool en bij Kunstbeeld. “We wilden kijken hoe geheugen onze cultuur en onze identiteit vormt en welke mechanismen hierin een rol spelen in relatie tot het vormen en afbreken, gebruiken en misbruiken van het collectieve geheugen en identiteit”, zegt Michael Defuster.

Castrum Peregrini betekent´burcht van de pelgrim’ en was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam van een schuilplaats aan de Herengracht 401 in het centrum van Amsterdam. Een groep Duitse, Joodse en Nederlandse jongeren overleefde hier de oorlog met hulp van Nederlandse kunstenares Gisèle van Waterschoot van der Gracht en de Duitse dichter Wolfgang Frommel. Ze leerden de groep hoe ze hun spirituele vrijheid konden beschermen middels kunst en vriendschap. Het huidige Castrum Peregrini houdt dit gedachtegoed in stand en deelt het verhaal van deze stille helden in hetzelfde huis aan de Herengracht 401.

Organisatie

Memory machine

Categorie

Website

Mensen

Links