2017

Wat: Het doel van de campagne !METS was om jongeren bewust te maken van hun stemrecht en ze naar de stembus te krijgen op 15 maart. Initiatiefnemers zijn o.a. Jiggy Djé, TopNotch, Spotify, Campagnebureau BKB, INDIE en MAAK bv. De centrale boodschap is: ‘Sta samen op en ga stemmen.’

Hoe: De campagne is breed uitgezet via traditionele en digitale kanalen. Artiesten zoals de rappers Sticks en Jiggy Dje spoorden hun fanbase aan om te gaan stemmen. Daarnaast hebben initiatiefnemers ervoor gezord dat er op mbo’s, hbo’s en universiteiten stemlokalen kwamen. Ook zijn er korte video’s gelanceerd waarin in begrijpelijke taal relevante thema’s voor jongeren worden behandeld. De campagne werd afgesloten met een groot feest ter ere van de democratie. Om klokslag twaalf uur brachten honderden jongeren hun stem uit.

Waarom gesteund door SDM: “Tijdens de landelijke verkiezingen in 2012 stemde een derde van de jongeren niet. In een representatieve democratie waarin burgers toch vooral inspraak hebben via verkiezingen, klopt daar iets niet. Bij de landelijke verkiezingen van 2017 liet !METS jongeren zien dat hun stem wel degelijk invloed heeft op de politiek en moedigde ze aan om daarom te gaan stemmen.”

Organisatie

!METS: Kantel de Macht!

Categorie

Website

Mensen

Links