2016

Persoonlijke en urgente videobrieven achter het nieuws

Sinds oktober 2013 produceert DeepFocus Webdocs voor De Correspondent de serie
On the Ground. Veelal jonge filmmakers uit de hele wereld maken webdocumentaires: korte films vanuit de eerste persoon, die de kijker persoonlijk aanspreken. Inhoudelijke relevantie is hierbij essentieel. On the Ground brengt het juiste verhaal op het juiste moment.

Deze aanpak is de visuele vertaling van een principe van De Correspondent: de auteur treedt de lezer als gids tegemoet en bevordert zo een beter begrip van actuele thema’s. On the Ground draagt bij aan waarheidsvinding, democratie en innovatie in de journalistiek.

In de serie komen urgente actuele thema’s aan bod, altijd door de ogen van direct betrokkenen. In 2016 waren we onder meer getuige van éen van de grootste milieurampen uit deze tijd, in Brazilië (Rivier des doods; regie Elizabeth Salgado), waren we aan het front in de strijd tegen IS met een Koerdische commandante (Meryem, regie Reber Dosky), volgden we een fotograaf naar zijn vrienden en atelier in Aleppo (Greetings, van Issa Touma, Floor van der Meulen en Thomas Vroege) en maakten we mee hoe een Duitse theatermaker en Imam gezamenlijk proberen te voorkomen dat jongeren in jeugddetentie die zich verstoten voelen, radicaliseren. (Under Pressure, van Tania Masi en Stefano Obino).

De Webdocs worden online honderdduizenden keren bekeken en zijn een hit op festivals in binnen- en buitenland. 9 Days – From my Window in Aleppo, een Webdoc gemaakt door de Syrische fotograaf Issa Touma en de Nederlandse regisseurs Floor van der Meulen en Thomas Vroege, sleepte dit jaar na 12 eerdere prijzen zelfs de European Film Award in de wacht.

Organisatie

On the Ground

Categorie

Website

Mensen

Links