2016

OpenMedia streeft ernaar invloeden vanuit het bedrijfsleven op de media in kaart te brengen en openbaar te maken

OpenMedia, gelanceerd door openDemocracy, onderzoekt op Europees niveau hoe commerciële belangen redactionele beslissingen beïnvloeden. Beïnvloeding kan worden veroorzaakt door advertentiecontracten, eigendomsmodellen of andere pressiemiddelen die onafhankelijke en onpartijdige verslaggeving beïnvloeden. OpenMedia zal verborgen praktijken identificeren en aanvechten, de feiten blootleggen en publiceren en samenwerkingsverbanden aangaan.

OpenMedia gaat zo de confrontatie aan met machtige en diepgewortelde bedreigingen voor de onafhankelijke verslaggeving door heel Europa. Zoals verslaggever, commentator en auteur Peter Oborne schreef toen hij opstapte bij The Daily Telegraph, en de krant verweet ‘soft’ te zijn geweest in haar verslaggeving over een belangrijke adverteerder, HSBC: ‘Het gaat om zwaarwegende kwesties die het hart van onze democratie raken en niet langer kunnen worden genegeerd.’

In 2016 lanceerde openDemocracy fase één van dit pan-Europese project: de taak om commerciële censuur in de media in kaart te brengen; om aantijgingen te onderzoeken; en om te ijveren voor een grotere mate van transparantie vanuit de media-industrie.

Samen met andere partijen wordt naar oplossingen gezocht om bedreigingen voor onafhankelijke media te bestrijden. Zo enquêteert openMedia in samenwerking met Index on Censorship, de Europese Federatie van Journalisten, Verslaggevers Zonder Grenzen en The Centre for the Study of Media, Communication and Power van King’s College London momenteel journalisten uit 43 landen in 10 verschillende talen om een transcontinentaal beeld te vormen van invloeden vanuit het bedrijfsleven op de media.

Organisatie

OpenMedia

Categorie

Website

Mensen

Links