Met het hoogste aantal gevangen journalisten ter wereld, staat de persvrijheid in Turkije onder grote druk. Op 2 mei en 3 oktober 2015 organiseerde Stichting Röportaj de debatavonden Persvrijheid in Turkije en Onze vrouw in Turkije, om het journalistieke mediaklimaat in Turkije aan de kaak te stellen.

In Turkije worden met regelmaat journalisten en cartoonisten gearresteerd, mediaconcerns beboet en digitale media zoals Twitter geblokkeerd. Erol Önderoğlu van Reporters sans Frontières nam deel aan het debat Persvrijheid in Turkije. Hij benadrukte de ernst van de huidige situatie: “Journalisten worden structureel in diskrediet gebracht, waardoor een vijandig klimaat tegen de media ontstaat”. De korte film Satire als mikpunt werd deze avond gebruikt om in te zoomen op de positie van cartoonisten in Turkije.

Tijdens het debat Onze vrouw in Turkije werd de situatie voor vrouwelijke journalisten en het glazen plafond waar zij mee te maken krijgen uitgelicht. Steeds vaker worden ze voor de rechter gedaagd of worden ze via social media aangevallen. Zoals journaliste Burcu Karakaş beaamde: “Het is een bewuste strategie waarbij vrouwelijke journalisten een gemakkelijk doelwit zijn.” In de korte film Onze vrouw in Turkije, vertelde onder meer Canan Coşkun van dagblad Cumhuriyet over de gevangenisstraf van 23 jaar en 4 maanden die haar te wachten staat.

Stichting Röportaj is in 1996 opgericht nadat de jonge Turkse journalist Metin Göktepe werd doodgeslagen door politieagenten. Sindsdien zet de stichting zich in voor de bevordering van de persvrijheid in Turkije.

Organisatie

Persvrijheid in Turkije

Categorie

Website

Mensen

Links