2016

Oorlogsslachtoffers hebben recht op compensatie en rechtsherstel, maar moeten hiervoor meestal naar de rechter stappen. De Nuhanovic Foundation draagt bij aan proceskosten, onderhoudt een database op het gebied van rechtsherstel voor oorlogsslachtoffers en publiceert studies naar de effecten van processen.

De doelstellingen van de Nuhanovic Foundation zijn gebaseerd op het principe van de rechtsstaat. De overheid zich dient te houden aan haar eigen regels, ook in tijden van oorlog.

Het procesfonds van de Nuhanovic Foundation ondersteunt oorlogsslachtoffers bij het lange en kostbare gevecht om toegang te krijgen tot het recht. Ook leidt de Foundation vluchtelingenjuristen op zodat zij inzicht krijgen in de juridische mogelijkheden tot rechtsherstel en de vervolging van oorlogsmisdrijven. De rechtszaal is in veel gevallen de enige plek waar de waarheid boven tafel kan komen.

In 2016 ondersteunde de Nuhanovic Foundation onder meer zaken aangespannen door slachtoffers van: dronesaanvallen, het Israëlisch geweld in Gaza, het koloniaal geweld in Nederlands Indië en de genocide van 1965 in Indonesië.

Daarnaast werd onderzoek gedaan naar de effecten van rechtspleging rond de strijd tegen terrorisme, mensenrechtenschendingen in Zuid- Amerika, en de oorlogen in voormalig Joegoslavië.

Bovendien kregen tientallen Syrische juristen die in Nederland als vluchteling verblijven dankzij een samenwerkingsverband met de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam onderwijs op het gebied van oorlogsrecht.

Organisatie

Rechtsherstel rond oorlogsmisdrijven

Categorie

Website

Mensen

Links