Elk jaar kunnen tekenaars en cartoonisten hun werk inzenden om kans te maken op de Inktspotprijs, een prijs voor de beste politieke prent van het jaar. De ingezonden tekeningen worden gebundeld in een catalogus en worden op verschillende plekken in Nederland tentoongesteld.

De selectie tentoongestelde prenten weerspiegelt de diversiteit van de 130 inzendingen van ruim 30 tekenaars. Tekeningen van Poetin en Opstelten, de crisis in Griekenland en de vluchtelingentoestroom passeren de revue. Tijdens de drieëntwintigste opening van de tentoonstelling in september 2015, won Joep Bertrams de Inktspotprijs voor zijn cartoon Onsterfelijk, die na de moorden op het kantoor van Charlie Hebdo in verschillende binnen- en buitenlandse kranten werd gepubliceerd. De jury zei over de prent het volgende: “Een krachtig en indrukwekkend statement, mooi en vakkundig uitgevoerd.”

Stichting Pers & Prent is in 1980 opgericht met als doel het verzamelen, exposeren, informeren en publiceren van tekeningen, prenten en literatuur op het gebied van de politieke satire. Op de jaarlijkse overzichtstentoonstelling Inktspot (voorheen Politiek in Prent) wordt het beste werk getoond van Nederlandse politieke tekenaars van dat afgelopen jaar. In 1994 is daarbij uitreiking van de Inktspotprijs voor de beste tekening van het jaar toegevoegd.

Organisatie

Tentoonstelling Inktspot

Categorie

Website

Mensen

Links