Nederland heeft sinds 1999 zo’n 52 miljard euro geïnvesteerd in Mexico. Ondertussen is drugsbaron “El Chapo” Guzmán nog steeds voortvluchtig en wordt de Mexicaanse overheid aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. Club Interbellum kaartte deze problematiek aan tijdens The Mexican Connection: twee publieksprogramma’s en een expositie in debatcentrum De Balie.

100.000 doden, 25.000 vermisten, kilometers aan supertunnels en een drugshandel met een geschatte jaarlijkse waarde van minstens 6 miljard dollar richting de Verenigde Staten. Tevens raakten 43 studenten vermist onder zeer duistere en nog altijd onopgehelderde omstandigheden. Programmamaker Erika Sprey zei hierover: “Wat toen wel zo klaar als de dag werd, is hoezeer de drugskartels, politiek en entrepreneurs verwikkeld zijn in één groot monsterverbond in Mexico.”

Hoe komt het dat corruptie, geweld en straffeloosheid aan de orde van de dag zijn? Welke prijs betalen de Mexicaanse burger en de onafhankelijke journalistiek? En hoe komt de situatie in Mexico op de internationale agenda? Tijdens The Mexican Connection werden deze vragen op kritische wijze verkend.

 “Toen de beelden Europa binnenstroomden van de enorme protestmarsen in Mexico Stad, was dit voor ons het signaal dat we hier een programma over moesten maken.” – programmamaker Insha Klinkenberg.  

Wilt u de programma’s terugkijken? Klik hier voor het programma Wanted: Whistleblowers en klik hier voor het programma Shadow State Mexico?. 

Club Interbellum heeft als doelstelling het aanjagen van het maatschappelijk debat. Door in te spelen op de actualiteit en deze in historisch, huidig en toekomstig perspectief te plaatsen, maakt de organisatie geëngageerde cultuuranalyses. Club Interbellum streeft er naar om haar publiek op een verrassende wijze te inspireren, bewust te maken en nieuwe vergezichten te bieden.

Organisatie

The Mexican Connection

Categorie

Website

Mensen

Links