2016

In heel Nederland voorstellingen na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei

Op 4 mei, aansluitend aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam, openen door heel het land schouwburgen, theaters, jongerencentra en andere podia hun deuren voor een zo breed mogelijk publiek. Voor een bewust lage toegangsprijs woont een breed en divers publiek voorstellingen bij die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog.

Theater Na de Dam begon in 2010 in Amsterdam met 7 voorstellingen. Op 4 mei 2016 speelden er bijna 80 voorstellingen door heel het land, voor in totaal 12.500 man publiek. De organisatie vindt de kunstvorm theater bij uitstek geschikt om de herdenking maatschappelijk te verdiepen en te verbreden: ‘Theater verbindt mensen. Het brengt hen in gesprek, niet alleen over onze verschillende achtergronden, maar ook over ons gedeelde heden en onze gezamenlijke toekomst’.

Ook worden jongerenprojecten georganiseerd, waar jonge Nederlanders oudere mensen interviewen over hun kindertijd in de oorlog en op basis daarvan een voorstelling maken. Een reactie van een deelnemende jongere uit Haarlem: ‘Meedoen aan dit project geeft mij de kans niet alleen de mooie verhalen te vertolken en mijn respect hiervoor te laten zien, maar ook stil te staan en na te denken over alle ellende in de wereld nu.’

Organisatie

Theater Na de Dam 2016

Categorie

Website

Mensen

Links