Het project Verboden Wetenschapsmonologen van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF had als doel de bewustwording over aanvallen op academische vrijheid en wetenschappers te vergroten en aandacht te vragen voor het belang van vrijheid in creativiteit, kennis, onderzoek en vrije meningsuiting.

Het project Verboden Wetenschapsmonologen werd in 2014 gesteund. Ook hier ging het om bedreigde wetenschappers; hun kritische denken vormde een bedreiging voor autoriteiten of groeperingen die macht ontleenden aan het beheersen van informatie en van wat mensen denken. De verhalen van deze wetenschappers zijn verwerkt in het theaterstuk De Verboden Wetenschapsmonologen.

Met Scholars at Risk biedt UAF sinds 2009 een veilige werkplek aan wetenschappers die gevlucht zijn of tijdelijk hun land uit moeten. In samenwerking met hoger onderwijsinstellingen wordt aan vervolgde wetenschappers de mogelijkheid geboden om (tijdelijk) hun werk of studie voort te zetten in een veilige omgeving. Als de situatie in het land van herkomst veilig is, keren zij weer terug. Wanneer terugkeer geen optie is wordt gezocht naar manieren om het werk in het buitenland voort te zetten. Zo blijven de stemmen van bedreigde wetenschappers gehoord en profiteren hoger onderwijsinstellingen wereldwijd van hun academische bijdragen.

Organisatie

Verboden Wetenschapsmonologen

Categorie

Website

Mensen

Links