Yournalism laat lezers via crowdfunding investeren in onderzoeksjournalistiek. Zo krijgen onderbelichte onderwerpen een podium. Het Yournalism platform faciliteert een aanbod gedreven markt, stelt medeoprichter Huub Schuijn: “Jij bepaalt wat er onderzocht wordt en wat mensen uiteindelijk te lezen krijgen.”

De onderzoeksbudgetten van persredacties krimpen. Zo blijven interessante onderwerpen die meer tijd vragen liggen ten gunste van nieuwsvergaring. Yournalism wil journalisten, in samenspraak met lezers, onderzoek laten realiseren dat misstanden en problemen ontdekt. Het gaat hierbij om onderzoek dat duidelijkheid creëert en waarbij de lezer zelf betrokken is.

Door veel samen te werken met redacties en door het publiek vroeg betrokken te krijgen, kan Yournalism een goede impuls geven aan de onderzoeksjournalistiek. Iedereen in het medialandschap kam projecten crowdfunden. “Wij begeleiden de journalisten in het crowdfunden, in het campagnevoeren en in het betrekken van hun publiek”, zegt Schuijn.

De kracht van Yournalism is de combinatie van een toegankelijk crowdfunding platform met op media toegespitste campagne en-marketingexpertise. Er bestaan al veel partijen in het medialandschap die in staat zijn om goed onderzoek te doen en te publiceren. Yournalism ondersteunt deze partijen door financiering mogelijk te maken en interactie met donateurs te bieden. Potentiële donateurs kunnen naast de Yournalism website ook terecht op de websites van alle aangesloten partijen. Het is ook mogelijk om zelf een onderwerp of kennis aan te dragen via het discussieforum.

Yournalism verrijkt zo het aanbod aan onderzoeksjournalistiek en wil daar effect mee bereiken. Dat lukt aardig. Een onderzoek van Yournalism naar de positie van ZZP’ers leidde zelfs tot kamervragen. Van de succesvol afgeronde onderzoeken zijn publicaties verschenen in de Volkskrant, het FD, EenVandaag, Vrij Nederland, Die Zeit, Mediapart, Courrier International, maar ook online op FollowTheMoney, ThePostOnline en op Yournalism.nl zelf. Naast publicaties maakt Yournalism meer impact met evenementen, waar sprekers zoals Hans Laroes, Agnes Jongerius en Arjen Lubach optraden om in discussie te gaan met de donateurs van Yournalism.

Volgens Schuijn reikt de invloed en bijdrage van Stichting Democratie en Media verder dan die van een financier: “Ze zijn niet alleen een geldschieter, maar delen ook hun kennis, informatie en netwerk. En ze zijn proactief. Dat is minstens even waardevol als financiële steun.”

Stichting Democratie en Media is er trots op om de ontwikkeling van Yournalism te kunnen ondersteunen.

Organisatie

Yournalism

Categorie

Media

Website

Mensen

Links