Voorbeelden – Oproep tegen moslimdiscriminatie

Meld Islamofobie

Meld Islamofobie is een burgerinitiatief dat zich inzet om islamofobe incidenten te registreren, analyseren en in kaart te brengen. Aanleiding voor dit initiatief was een sterke toename van islamofobe incidenten na de aanslag op Charlie Hebdo en tevens de constatering dat de registratie van islamofobe incidenten in Nederland onvolledig en versnipperd is. Middels het nationale meldpunt beoogt Meld Islamofobie dan ook incidenten te registreren en te analyseren om zo een beter beeld van het probleem te krijgen. Deze kennis wordt kenbaar gemaakt middels periodieke rapporten en kan als bron dienen voor journalisten, beleidsmaker en activisten. Tenslotte streeft Meld Islamofobie ernaar om dit probleem te agenderen bij zowel politie als politici.

Meld Islamofobie is in 2015 opgericht door vier jonge professionals, wetenschappers en activisten.


SPIOR Verkiezingsdebat

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 organiseerde SPIOR het Nationale Islamdebat. Dit verkiezingsdebat in de Essalam-moskee richtte zich in het bijzonder op islamofobie in Nederland. Zo werd er gedebatteerd over de thema’s identiteit, discriminatie en uitsluiting en de scheiding tussen kerk en staat. Op deze manier werd het publiek geïnformeerd over de standpunten van verschillende partijen en kon het publiek direct met hen in gesprek gaan. Politici van het CDA, D66, DENK, GroenLinks, de Ondernemerspartij, PvdA en SP namen deel aan dit debat.

SPIOR werd in 1988 opgericht en is de koepelorganisatie van 68 moskeeën en overige islamitische organisaties in Rotterdam-Rijnmond. Als maatschappelijke organisatie zet SPIOR zich in voor vraagstukken op het snijvlak van islam, moslims en de Nederlandse samenleving.


Delete_it

Delete_it is een project van journalisten Anass Bendrif en Issa Shaker welke resulteerde in de korte film/video ‘Delete_it’. In dit project werd een sociaal experiment gefilmd om de online discriminatie van moslims te agenderen. Tijdens het sociaal experiment vraagt een moslima aan voorbijgangers of zij een Nederlands bericht voor haar kunnen vertalen. Echter hebben de voorbijgangers hier zichtbaar moeite mee, omdat het gaat om een haatbericht. Middels deze korte film beogen de journalisten meer bewustzijn te creëren rondom de online discriminatie van moslims. Zie hieronder het resultaat.

Anass Bendrif en Issa Shaker zijn Nederlandse (video)journalisten. Zij hebben eerder samengewerkt bij de Wereldomroep.